Medlemsmöte 2023-12-18

Posted in Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Medlemsmöte 2023-12-18

Nyhetsbrev Avd 158

Nu börjar slutet på året närma sig och vi ska summera upp vad som hänt sedan senaste nyhetsbrevet.

När avtalet skrevs på i våras så var en av delarna som inte fick en lösning, den sk. trappvandringen där vi ansåg att potten inte ska betala våra breddpoäng i lönesystemet. Frågan blev en principfråga både för företaget och oss.

Detta ledde till en central förhandling där vi fick rätt gällande breddpoäng och att det ska tas utanför den lokala potten, men då vi synade specialistpoängen så fick vi med oss delar av det också.

Förhandlingen var en framgång för oss och visar på det vi under många år har påtalat för företaget, att vi nådde fram nu har vi det nya centrala avtalet att tacka för.

Uppgörelsen kommer kanske inte att göra oss till någon raket i löneligan och är inte färdigförhandlad lokalt, men det täpper igen hål i systemet och kommer att ge en viss löneglidning.

Förhoppningsvis har det nya avtalet landat hos er nu, men vi vill försäkra oss om det genom att vi går ut 2 och 2 från styrelsen för att förankra och få med oss nya frågor.

Vi kommer att hålla medlemsmöte den 18/12 i CV:s matsal där ni också har chansen att få förtydligande runt avtalet, mötet börjar 15:35. Här kommer vi också att avhandla fyllnadsval, budget och verksamhetsplan för kommande år.

Många frågor har kommit runt den nya skrivningen gällande komp, i skrivande stund så har vi blivit kallad till en sittning just gällande uttagsdelen i kompskrivningen.

Utifrån det vi hört från er så kommer uttaget och intjänandet att förändras,
och det har väl företaget fått nys om nu.

Det vi tror att vi kan vänta oss är att dom kommer att sparka bakut när det gäller ledigheter främst under semestertider. För idag är det ju inga problem under andra delar av året. Det som är sagt från centralt håll är att personalbrist inte är giltigt skäl, men att tömma fabriken med den nya skrivelsen kommer inte heller att funka.

Vi kommer inte att acceptera något generellt kompstopp för sommaren,
utan varje fall ska behandlas individuellt.

Hela pappersindustrin är slimmad och den nya komp.överenskommelsen
kommer att belysa detta.

Under början av året kommer styrelsen att gå en styrelseutbildning.

Vi hade en gemensam utbildning för ett antal år sedan, men med en annan inriktning än denna. Bland annat jobbade vi fram en egen ungdomssatsning, innan UNG 2020. Vi jobbade också på hur vi skulle bli bättre på information, skanna in alla relevanta avtal mm

Vi upplever att vi gjort många framsteg, det finns alltid saker att förbättra men det dagliga kräver sitt också.

Den nya utbildning fokuserar mera på ansvaret som styrelseledamot och styrelse, vi kommer även att lära oss mera om mötesteknik.

En annan fråga som skapar irritation är hanteringen av medicin/läkarkvitton. Här jobbar vi på en lösning i egen regi på samma sätt som rehab och tandkassan. Tyvärr så har vissa frågor stannat upp sedan HR-Sandra slutade hos oss.

Under hösten har avdelningen fått en del till i utdelningen för våra aktier i PT (G27),
så vi har beslutat att ni ska få en återbäring i form av en fin julklapp.

Utdelningsdatumen är inte spikade än.

Den 23-24/11 kör vi våran egen medlemsutbildning igen, detta blir den fjärde i ordningen sedan vi startade om förra hösten. Hör av er om ni är sugna på att gå den framöver, finns inga nya datum ännu men borde bli 2 tillfällen under 2024.

I slutet av november får vi utfallet av medlemsundersökningen, att ni fyller i den är väldigt viktigt för våran utveckling framåt. Så tack till alla som tog sig tid.

// Styrelsen AVD 158

ps. Gå gärna in på www.pappers.se hemsida och logga in på Mina Sidor och kontrollera att dina uppgifter där stämmer.

 

Posted in Nyheter, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Nyhetsbrev Avd 158

Förändring vid anmälan till allriskförsäkringen (drulleförsäkringen)

Förändring vid anmälan till allriskförsäkringen (drulleförsäkringen)
Vid anmälan till allriskförsäkringen skall du redan vid anmälan ange att du omfattas av självriskreduktion/eliminering enligt försäkringsnummer KF-3693050-100
Läs mer här…

Kontakta avdelningen om ni har några funderingar.

Posted in Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Förändring vid anmälan till allriskförsäkringen (drulleförsäkringen)

Avdelningen bjuder på hamburgare

Posted in Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Avdelningen bjuder på hamburgare

Nyhetsbrev Pappers

Hej på er, det var länge sedan det kom ut ett nyhetsbrev. Men nu är det dags och i denna upplaga kommer vi att fokusera på avtalet en hel del såklart.

 • Men vi tänkte börja att tacka alla de som gått vår lokala utbildning, det har varit väldigt trevliga dagar och förhoppningsvis har ni fått en djupare inblick i vår vardag. Vi försöker hela tiden att utvärdera kursen och tillförde ett förhandlingsspel till kursen senast, och den lockade till skratt men också till eftertanke då man fick möta ett par riktigt arroganta företrädare från företaget. Hör av er om ni vill gå utbildningen, redan nu finns ett tiotal uppskrivna för nästa omgång i höst.
 • Vi vill också tacka er som deltog på årsmötet med efterföljande middag, om vi orkar så borde vi göra detta till ett återkommande evenemang.
 • Vi har också haft två medlemsmöten sedan sist som i stort har handlat om avtalet, så för er som inte har haft möjlighet att gå eller träffat någon av oss förtroendevalda så kommer jag att försöka informera så gott det går här och nu. Hoppas ni läser det nyhetsbrev som kommer från Pappers centralt också.
 • Orsaken till att vi inte valt att skriva något nyhetsbrev, är väl det som står ovan. Avtalet har både centralt och lokalt tagit mycket tid, men vi har också haft många tillfällen där vi informerat löpande. Jag hoppas att vi kan fortsätta gå ut 2 och 2 från styrelsen, så att alla ni känner vår närvaro och så att inte allt hänger på ordföranden.
 • Vi börjar med de nya lönerna i avtalet, i och med att vi tidigare fått extra påslag till grundlönen på driften i samband med att MLT infördes, så börjar vi med hur snittlönerna ser ut där. Vi har en fördelning av 85% som fördelas procentuellt i lönegraderna sedan har vi 15% som fördelas individuellt.
  Här höjdes poängvärdet med 1,50 kronor.
  Och för att få ett snittutfall på den individuella delen för hela kollektivet så krävs det att man har 61 poäng och ökat med 1,5 poäng.Den individuella delen höjs med 158 kronor enligt exemplet ovan.

  Så med ett snitt på individuell del och den procentuella fördelningen i stegen blir utfallet på driften.

  L6-1247 kr
  L5-1210 kr
  L4-1194 kr
  L3-1183 kr
  L2-1170 kr
  L1-1158 kr

  Sedan går vi vidare med underhålls löner, där vi har hittat en lösning för att höja deras MLT. Detta går ut på att vi inte räknar upp L-0 lika mycket som tidigare och detta är en ren vinst för oss då pengarna nu kommer att tillföra pengar till potten framåt, och såklart att vi inte har bekymmer att anställa sommarjobbare på våran nuvarande instegslön.

  Här nedan kommer underhålls nya löner, MLT har gått upp med 116 kronor för skiftel. Dagtid el/instr får 439 kronor och mek, bygg, FU, hydraul mm. får upp sitt MLT med 165 kronor.

  Här gäller också beräkningen för den individuella delen på 158 kronor, så exemplen nedan är ett snitt.

  L6- 1339 kr
  L5- 1638 kr (el/instr)
  L5- 1364 kr (hydraul)
  L4- 1348 kr
  L3- ingen placering av befattning
  L2- 1489 kr ?? vi har en förhandling om deras befattning och hoppas lyfta den till L3,
  så inget klart
  L1- 1147 kr

 • OB:n som från det nya centrala avtalet ska höja OB för lätthelger (kristihimmel, allhelgon, trettonhelgen) och dag före storhelg har tagit många timmar i anspråk för att kunna hitta en lösning som blir bra och som inte försämrar något vi redan hade i vår fasta OB. Vi fick ett alternativ till rörligt OB, men det var så rörigt att vi tillsammans med företaget insåg att det måste bli ett påslag på den redan
  befintliga procentsatsen 29,26%.Så den nya procentsatsen är 30,84% och höjs alltså med 1,58%.
  Denna höjning ger på en snittlön i L5 ca 520 kronor/månad.

  Med den nya/gamla OB:n och den nya lönen i L5 så höjs lön/OB
  from. 1 April med 2080 kronor.
  För de som går veckoberedskap så höjs deras OB de dagar dom jobbar dag före lätthelg och storhelg, alltså den ordinarie tiden för OB mellan 17-22.

 • Sedan kommer vi till den nya ATK-beräkningen, här innefattas i och med det nya avtalet tex övertid, beredskap, semesterlön och semesterersättning.Detta innebär att lågt räknat så får alla minst 1,25% extra till ATK, men det kan också nå ända upp mot 3% beroende på om man hamnar över brytpunkten på 7,5 IBB, eller har gjort mycket övertid.
 • Semesterdelningen höjs till ca 600 kronor per dag(m/50), här finns det vissa delar som man tidigare inte har följt i det centrala om hur och när man ska ha 10 eller 15 dagar. Vi kommer att förtydliga detta senare, i och med detta så gick endast 10 dagar ut i juni så ingen skulle bli återbetalningsskyldig.
 • Vi kommer också att ha en central förhandling angående vårt lokala lönesystem, där företaget och vi är oense om vissa delar av det nya trappvandringssystemet. Vi anser att breddkompetenspoäng på driften är en form av trappvandring och ska tas utanför potten, men företaget menar att så sa vi inte när vi byggde systemet. Man har råd att betala men det har blivit en principfråga. Vi hoppas kunna hitta någon tid för centrala parter att delta någon gång efter sommaren.
 • Nytt från 1 April nästa år är rätten till komp, detta innebär att våra nollare och nyanställda har samma rätt att spara och rätten till uttag blir avsevärt högre.
 • Det kommer också att finnas möjlighet till att sälja komp med 30% påslag om man året innan tjänat över 7,5 IBB och de som är under får ett påslag med 5%.
 • Vidare diskuterades flexibel u-tid och utkallning för hela kollektivet, vi fick till en öppning att diskutera detta till hösten och tex lyfta ett eget förslag gällande u-tid och också förklara hur man går till väga på Kappa.
 • Till hösten kommer också förhandlingar om befattningarna kokare/tvätt,
  slipare (daggående renseri) och förrådet.

Ha en trevlig semester och så ses vi till hösten.
Hör gärna av er om det är några frågor runt avtalet.

// Styrelsen

 

Posted in Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Nyhetsbrev Pappers

Medlemsmöte 27/4

Posted in Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Medlemsmöte 27/4

Årsmöte 2023

Den 17 mars genomfördes avdelningen sedvanligt årsmöte
Vid mötet beslöts att omvälja Stefan Lundkvist som ordförande för kommande 2 åren.
Årsmötet valdes sedan styrelsen och övriga förtroendevalda enligt stadgarna.

Efter årsmötet så bjöds det på middag med underhållning.

Årsmötesförhandlingarna leddes av viceordföranden Christer Nordsvahn.

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Årsmöte 2023

Nomineringar inför val på årsmötet

Nomineringstiden inför valen på årsmötet har löpt ut.
Och följande namn nomineras av valberedningen:

Ordförande för 2 år,                                            Stefan Lundkvist
Styrelseledamöter för 2 år,                                Niklas Eklund
Johan Karlsson
Henrik Lindberg
Revisor för 2 år,                                                   Bo Berg
Förbundsmöte ordinarie ledamot för 1 år,    Christer Nordsvahn
Förbundsmötesersättare 1 för 1 år                  Magnus Bäckström
Förbundsmötesersättare 2 för 1 år                  Lars Johansson
Förbundsmötesersättare 3 för 1 år                  Henrik Lindberg
Huvudskyddsombud för 3 år                           Magnus Lundberg

Väl mött på årsmötet // Valberedningen

Posted in Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Nomineringar inför val på årsmötet

Årsmöte 17 mars 18:00

Posted in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Årsmöte 17 mars 18:00

Nyhetsbrev AVD 158

Hej, då var det dags för sista nyhetsbrevet 2022.
Tänkte försöka att överblicka året som varit både på central nivå och lokalt.

Vi börjar på central nivå där trycket har varit högt hela året, året började med förhandlingar runt huvudavtalet (Nya LAS), där vi i pappers var bland det
första att skriva på.

I och med att vi valde att ansluta oss så fick vi med oss ett nytt centralt avtal där vi slår ihop kollektivavtalet och allmänna anställningsvillkoren, detta innebär att vi nu äger avtalet själva utan tjänstemännen.

Vi fick med oss Sveriges starkaste avtal kanske kan elektrikernas avtal konkurrera med oss, vi behåller alla skrivningar och får dessutom till flera förbättringar varav en kommer att påverka vårat lönesystem positivt. Men den får vi återkomma om efter avtalsförhandlingarna är klara i april och vi tar vid med lokala förhandlingar.

I maj månad så genomfördes UNG 2022, en mycket lyckad tillställning där vi lyckas skapa intresse för det fackliga uppdraget med 3 riktigt spännande och intressanta dagar.

Men detta arrangemang krävde förstås en hel del av förbundet på central nivå och i synnerhet för Sara Wiinikka och Sara Öhman (Kommunikationsansvarig).

Jag och Lasse Johansson hade egna pass på UNG2022, där Lasses såklart handlade om arbetsmiljö och mina pass handlade om ATK dag 1 och samverkan dag 2.

Under 2022 så hade vi en tvist med IF metall om vilket förbund som skulle bära avtalet på Renewcell som bland annat har sin produktion inne på Ortvikens industriområde, den tvisten vann vi och det var väldigt viktigt för framtiden då den typen av industri blir allt vanligare och på det sättet så kan vi motverka tappet av medlemmar
som vi ser när annan produktion läggs ned.

Vi har också under året jobbat med att införliva Tumba bruk i pappers, Tumba är ett bruk där sedelpapper tillverkas vilket gör att det är svårt med tillgänglighet för oss då säkerheten är rigorös.

SEKO hade detta avtalet innan oss, och deras avtalsmodell har kanske inte varit helt optimal när det skulle skrivas ett nytt pappersavtal där. Men för några veckor sedan skrevs ett avtal, och jobbet med detta har tagit mycket tid i anspråk för några av våra ombudsmän under året.

Parallellt med allt detta så har det under hela året förberetts inför kongressen som gick av stapeln i slutet av november i Uddevalla.

Förberedelserna inför denna kongress har pågått hela 2022, det är otroligt många datum som är viktiga för att den demokratiska gången så just runt dessa är trycket extra högt på förbundskontoret.

Så hur sammanfattar man året, jo att vi fick nya framåtsyftande stadgar antagna på kongressen som gör att vi enklare kan införliva nya produktionsanläggningar så som Renewcell och jobba upp en facklig struktur på dessa ställen trots
att dom kanske inte är så stora.

Sedan har vi ett eget avtal, ett avtal där vi går själva utan att behöva förhandla med tjänstemannafacken och kanske prioritera ned vissa av våra krav.

Och sedan hoppas jag att vi på ett par år ser en rejäl föryngring bland förtroendevalda inom pappers, så vi ser att UNG2022 har fyllt sitt syfte.

I samband med kongressen hade vi förbundsmöte och där beslutades att vi skulle anta
lo-samordningen (4,4%löneökning bla) och samtidigt fastställde vi våra egna krav som lämnas över till motparten i veckan.

Här är några exempel från vår lista, som tagits fram utifrån medlemsdialoger ute på bruken under året.

 • En höjning av semesterdelningspengen
 • Höjd OB natt innan storhelg
 • Öka deltidspensionavsättning och stryka kopplingen mot ATK gällande att gå i deltidspension.
 • Utöka ATK
 • Nya rättigheter till deltidsarbete
 • Förstärkningar för kompensationsledighet

De centrala förhandlingarna börjar i Januari och vi i avdelningarna har redan 3 inplanerade info-möten. I förhandlingarna centralt kommer det mest troligt
att smälla endel i år, troligtvis inte allt för allvarligt på vårat avtalsområde.

Men andra förbund kanske behöver våran styrka för att ta sig framåt i sina förhandlingar.

Den 11 januari kommer Pontus och informerar förtroendevalda om motpartens krav vilket säkert kommer att höja blodtrycket hos många.

På det lokala planet har vi tidigare i år förhandlat upp torkarens lön till grad 5 och i förra veckan så lyftes Bygg upp i grad 4, i samma förhandling så var våran förhoppning att få upp mek i grad 5 då vi anser att deras befattning förändrats i och med veckojouren.

Här lyckas vi hitta förändringar men det når inte upp till grad 5, men med lite mer intresse från företaget så hade det gått men nu landar deras BVA-poäng strax under grad 5 tyvärr.

Dessa BVA-förhandligar kommer utifrån det vi enades om i 2022 lokala förhandlingar.

En befattning till ska förhandlas och det är slipare (daggående op. renseri), men den förhandlingen väntar vi oss en kallelse på inom kort.

En omorganisation på renseriet gällande Mek-FU har också genomförts. Här kommer FU-personalen tillhöra MEK-PB precis som mekanikerna på renseriet gör. I och med detta så kommer man enligt företaget få en bättre styrning av underhållet på renseriet. Omorganisationen har en prövotid på ett år och gäller from 1 januari 2023.

Som det skrevs i förra nyhetsbrevet så gäller expense för vår läkar och medicin-kvitton nu. Vi håller på att utreda om det skulle gå att vi administrerar detta på AVD istället, så att ni lämnar kvittona till oss precis som tandläkar och rehab-kvitton. Men vi är inte i mål här men hoppas kunna lösa detta så att ni får vad avtalet lovar utan en massa administration för er.

Vi har fått utfallet av medlemsundersökningen, där ser vi en stor förändring till det positiva på sista året. När vi är ute i närtid så är det en sak vi vill informera och diskutera om.

Förra veckan hade vi medlemsmöte, vi var ca 40st som deltog vilket är helt OK då det inte för tillfället är några brinnande frågor.

Men årsmötet i vår tänker vi oss på en fredag med efterföljande middag med medhavd dryck då vi inte får bjuda på annat än läsk och vatten, men mer info kommer senare om detta.

I slutet av Oktober hade vi våran egna medlemsutbildning för första gången på många år, det var en 2-dagars på Framnäs som fick bra respons. Så nästa tillfälle är den 9-10/1 med 18 anmälda.

Tanken är att vi ska kör 3 tillfällen nästa år, så vi hoppas att ni vill gå den och få lite mera insyn i vårat fackliga arbete och såklart säga er mening som gör att vi kan bli ännu bättre.

Vi är inget utan er.

Bonusläget verkar hyfsat trots att det hackat sista tiden i produktionen.
Det var länge sedan bonussidan uppdaterades men vi borde väl klara 5%, men ta den siffran med en nypa salt.

Hoppas ni har fått nyhetsbreven från pappers centralt också, har ni inte det så logga in på pappers.se och kolla över era kontaktuppgifter, det hjälper oss också då vi ska skicka ut info lokalt då vi tar uppgifter ur samma system.

Ha nu en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År, så ses vi 2023.

Posted in Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Nyhetsbrev AVD 158