Månadsbrev Mars/April

Hej på er, de senaste 2 månaderna har varit väldigt annorlunda för alla och såklart har
det fackliga också blivit påverkat.
Mötesstrukturen är helt förändrad med nästan enbart digitala möten,
fördelen med dessa möten är dess effektivitet.

Men möten av karaktären ”arbetsmöten” kommer aldrig bli framgångsrikt digitalt, men däremot möten med enbart beslutspunkter och information funkar bra.

I början kändes det väldigt löjligt att sitta och hålla möten med andra på fabriken men som jag nämnde tidigare så funkar besluts och infomöten bra.

Ett av mina problem är ju att jag inte heller får besöka manöverrummen, så nu har jag testat på ett antal skift att informera genom era högtalartelefoner, det funkar men kan aldrig ersätta mötet ändå.

 • Som ni säkert har sett så är årets avtalsrörelse framflyttad till i oktober, vilket alltså innebär att våra lokala förhandlingar blir först till hösten.
  Jag har fått frågan om poänghöjningen som vanligtvis gäller från 1 april, men i och med att vårat lokala avtal är knutet mot det centrala avtalet så blir det inget förrän vi har förhandlat lokalt till hösten.
 • Korttidspermitteringen kommer förhoppningsvis inte att bli verklighet för oss, då orderböckerna är fulla men man kan ju inte påverka transporter och kemikalieleveranser mm.
  Skulle det bli aktuellt så krävs lokal förhandling och efter avslutad förhandling så skickas uppgörelsen centralt för godkännande av våra centrala förhandlare, detta är bra då man på vissa ställen redan nu har permitterat och fortsätter att köra som tidigare endast i vinstsyfte då såklart.
  Inom Pappers avtalsområde så är det ca 10 bruk som har någon form av permittering och 5-6 till är på väg mot ett avtal.
 • Årets bonuskriterier har kommit och enligt min mening så är dom bättre än tidigare år, t.ex. så har vi ett mål som innefattar riskobservationer/BBS istället för LTA.
  Produktions och lönsamhetsmålen på lokal nivå ser också bra ut.

  Någon gång de närmaste veckorna kommer ni att kunna se målen som tidigare.
  Gå in i Portal Munksunds under länken – Länk till AEB Bonusläget
  (fungarar bara på intranätet)

 • I övrigt så fylls ju vardagen med ”krismöten”, både på central och lokal nivå inom pappers och samma gäller SCA.
  Det som känns bra hos oss är att vi diskuterat genom tänkbara scenarier med företaget utan att vi skrivit fast oss, samverkan har funkat bra och ingen panik har drabbat företaget(än):).
This entry was posted in Nyheter. Bookmark the permalink.