Informationsbrev

Så här inför semestrarna så hade jag tänkt att få ut lite information om vad som hänt sedan mitten av April. Våren har som jag skrev sist varit något utöver det vanliga, för egen del så har det inneburit ett par dagar varje vecka på annan ort. Men förhoppningen är att allt resande kommer att innebära att vi framåt får det lite bättre varje dag, då vi har genomfört UNG 2022 och jobbat med vårat nya centrala kollektivavtal som röstades genom på förbundsårsmötet den 1/6. UNG 2022 ger oss en chans att stå kvar som eget förbund en lång tid framåt då jag såg vilket engagemang som skapades under eventet, sedan går vi ut först och förhandlar om huvudavtalet och får med oss det starkaste avtalet på svensk arbetsmarknad.

Så sammanfattningsvis så har våren varit framgångsrik på central nivå, vi hoppas att våran avtalsrörelse blir lika lyckad nästa vår.

Avtalsrörelsen startade redan i höstas och har i vår bestått av medlemsdialoger där vi i förbundsstyrelsen och ombudsmännen åker ut till alla bruken. Här hittade vi prioriteringar, där löneanspråk som tar hänsyn till inflation, pension, rätten till kompledigt och semester för att nämna några av kraven som diskuterades.

Under UNG 2022 så jobbade jag med eventet och höll i några grupparbeten, hela arrangemanget var väldigt lyckat och uppskattat av de som deltog. Som jag skrev tidigare så tror jag att detta är en del till att vårat förbund lever vidare under många år framåt trots våran storlek. Våra drygt 20 unga från avdelningen hade en bra upplevelse och nu ska vi smida medans järnet ännu är varmt och kommer att skicka dem på utbildningar och starta upp våran egen medlemsutbildning igen efter sommaren.

Under våren i min frånvaro så har 2 och 2 ur styrelsen varit ute och gått runt bland er medlemmar och det har enligt dem varit väldigt givande och trevligt, vi kommer att fortsätta att jobba så framöver också. Vi har också varit ut nu sedan sommarjobbarna har börjat för att medlemsvärva, hittills under Juni så har vi fått 10 nya medlemmar. Träffar vi inte på alla så kan ju ni värva också, förklara lite av meningen med föreningen och sedan kan ni ju också ta med att de 3 första månaderna är gratis och om man studerar så går det att ansöka om avgiftsbefrielse under studietiden.

Det största lokala frågorna sista tiden har varit semesterdagar, ATK och lönefel i övrigt. Felen har uppkommit pga att kunskapsöverföringen inte har varit nog bra och att deras organisation på HR-centralt har varit väldigt stökig under minst 1 års tid. Sitter i möten tillsammans med Sandra lokalt och HR centralt för att lösa problematiken för framtiden.

Semesterdagar har för vissa av er blivit utbetalda för att man inte kodat bort semester och här tvingas man betala tillbaka det företaget har gjort fel, andra har fått 5 dagar sparade. Det finns andra varianter också men för 2 veckor sedan så hade vi ett möte där vi försäkrade oss om att inte samma fel ska uppstå i sommar. I denna fråga så höjdes blodtrycket rejält då detta är en sådan basal grej och som alltid funkat tidigare, tycker det är riktigt trist att vissa hamnar i att betala tillbaka en ganska rejäl skuld på en sådan självklar grej.

ATK som valdes till pension visades på 2 lönespecar och sedan hade vi ett par stycken som visste att de valt pensionsalternativet men som fick utbetalt i pengar, det fanns några i Obbola och Östrand som det hände samma sak för. Problemet med detta är bevisningen, företaget säger att inget val har gjorts i systemet vilket har gjort att den drabbade blir osäker. Detta system måste förbättras så att man får en bekräftelse på sitt val per mail eller liknande.

Det andra lönefelen som vi jobbat med är på individuell nivå och rör sig om deras månadslön, vissa fel har funnits i upp till 10 år och stora summor kommer att betalas igen. Prata med er chef om att få lägga in era poäng och grundlön i lönesnurran som dom har, för att försäkra er om ni har rätt lön.

Var noga och titta genom era lönespecar, allra helst nu under sommaren då många av felen har uppstått.

I Juni så lanserades våran nya grafiska profil för Pappers, om ni tittar på loggan högst upp så är det avdelningens nya. Vi äger idag ett eget typsnitt, gå gärna in på pappers hemsida och kika på det och samtidigt loggar ni in på eran egen profil och kolla så att era uppgifter är riktiga.

I skrivande stund så har utdelningen av presentkort tagit fart, presentkorten är en utdelning på det aktier som vi har i PT. Tidningen har flyttat söderöver och kvar stod bolaget med fastigheter, ett beslut togs i PT-styrelsen om att avyttra Kvantumhuset och Presshuset och därmed kommer också bolaget försvinna. Vi har ännu inte fått ut alla pengar för våra 400 aktier, men vi kommer att informera er mera på kommande medlemsmöten.

I senaste infobrevet skrev jag att det skulle bjudas på middag under sommaren,
men detta blir efter sommaren.

Var uppmärksamma på Facebook, Instagram eller våran hemsida om info,
På facebook heter vi: Pappers avd. 158 Munksund och Instagram: pappers.avd158.

Hoppas alla får en bra sommar med lagstadgad semester och rätt lön 🙂  // Stefan

This entry was posted in Nyheter. Bookmark the permalink.